Niektórzy lubią cukinię ;)

Smacznie

Niektórzy lubią cukinię ;)

Postprzez Erica Śr, 27.08.2008 09:54

Niektórzy lubią cukinię i makaron. Ja bardzo… Lubię też proste dania, szybkodziałane i małoskładnikowe, bowiem zdarza mi się jeść jak dzieciaki – wszystko oddzielnie. Nic to, kończę wstęp i przedstawiam przepis.

W sumie dobrze byłoby mieć podkuchennego, który będzie kroił i smakował z zapamiętaniem, bo wtedy radość z gotowania będzie podwójna, no ale jeśli tegowoż zabraknie, można to wszystko zrobić w pół godziny i zaskoczyć nutą tajemnicy, zwłaszcza ukochanego/ukochaną, ale o tym za chwilę.

Co się przyda?
Już podaję:
- małe cukinie
- boczek wędzony
- cebula, 1-2 ząbki czosnku /niekoniecznie/
- zioła – najlepiej świeże, takie jak moje wytargane prosto z ogródka tymianek, oregano i tajemniczy składnik, który konieczny i bardzo korzystny nie tylko w tej potrawie;) – lubczyk /świeży lub mrożony/
- śmietana 30% - nie ma co ukrywać, taka jest najlepsza i już! Eksperymentowałam z 18%, ale i smak nie ten i trzeba uważać, by nie pojawiły się grudkowe niespodzianki, i konsystencja też nie ta /W nawiasie dodam, że dokładnie tak jak kiedyś pisała Trzynastka - gdy szalałam i starałam się, by nigdzie nawet skrawka widzialnego tłuszczu nie było, a nawet używałam, o zgrozo!, roślinnej śmietany, byłam większa/
- można dodać jeszcze musztardę francuską – ja dodałam – to te kuleczki - tłumaczę się z nich, bo jakoś niefotogeniczne są
- makaron, najlepiej penne /uwielbiamm!/
Ach, jeszcze sól, pieprz i jeśli macie ochotę na kolejną tajemniczą ostrość w tle, to jeszcze odrobinę pieprzu Cayenne.


Jeśli wszystko mamy, działamy.
Szybciutko!

Wstawić wodę na makaron.
Pokroić w słupki boczek, podsmażyć/wytopić na dość wolnym ogniu. W tym czasie pokroić cukinię – w słupki wielkości podobnej do penne /jeśli cukinie są większe, należy odciąć ich wnętrza/.
Do pachnącego w całej kuchni już boczku dodać cebulę, pokrojoną wg własnego pomysłu /jeśli jest czosnek, to też wtedy, ale pokrojony drobiuteńko/. Mieszanie wskazane, zwłaszcza dla uwolnienia aromatów i uchronienia cebuli przed zbrązowieniem.
Dodać posiekane zioła, ale bez lubczyku.
A, teraz to pewnie już się zagotowała na makaron - wiecie, co robić, prawda?
Wrzucić paski cukinii na patelnię i zwiększyć ogień, nie ogromnie, jednak zauważalnie, dodać lubczyk, po chwili można zacząć przyprawiać solą, pieprzem Cayenne, musztardą francuską i czym tam jeszcze chcecie /no, musztarda ze śmietaną i cukinią też pycha! Jednak nie gotowałam tylko dla siebie, ale dla wielbiciela mięsiwa także. Chociaż, czy dla niego najbardziej nie był ten lubczyk... ;)/.
Na koniec wlać śmietanę, chwilę pogotować, tak delikatnie, by konsystencja stała się kremowa.
Odlać makaron, wymieszać z sosem, posypać natką pietruszki, jeśli nie zapomnicie, co mnie się dość często zdarza.
Zjeść z apetytem wspominając mnie mile ;)

Obrazek
Cóż, zdjęcie takie, jakie może wyjść zgłodniałemu fotografowi...


PS Przepis jest inspirowany daniem Jamiego Oliviera, jednak nie surowe jajka jakoś jakoś mnie nie przekonały. No i on moich tajemniczych ingrediencji nie używał ;)


I jeszcze jedno...
A jak wy przyrządzacie cukinię?
Avatar użytkownika
Erica
 
Posty: 484
Dołączył(a): Śr, 18.05.2005 19:04

Postprzez sonia Śr, 27.08.2008 10:06

to chyba poezja.... :)


ps.czy to napewno cukinia?nie bakłazan? tzn na foto?
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Erica Śr, 27.08.2008 10:11

Cukinia, tylko nie najlepszej jakości a i zdjęcie mi takie smutne wyszło - balans bieli znaczy...
...szlifiernia magii słów i ognia.
Dzieli nas na zawsze...
EL
Avatar użytkownika
Erica
 
Posty: 484
Dołączył(a): Śr, 18.05.2005 19:04

Postprzez sonia Śr, 27.08.2008 10:12

cukinia ma byc w skórce?
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Erica Śr, 27.08.2008 10:15

Tak!

U mnie rosną i takie ciemne, i takie pasiaste, tylko te drugie bardziej leniwe są w kwestii plonów. Ciemne rosną jak szalone i nie wiem już, co z nimi robić...
...szlifiernia magii słów i ognia.
Dzieli nas na zawsze...
EL
Avatar użytkownika
Erica
 
Posty: 484
Dołączył(a): Śr, 18.05.2005 19:04

Postprzez fiki_miki Śr, 27.08.2008 10:18

Erica napisał(a):Tak!

U mnie rosną i takie ciemne, i takie pasiaste, tylko te drugie bardziej leniwe są w kwestii plonów. Ciemne rosną jak szalone i nie wiem już, co z nimi robić...


wekować!!!
Avatar użytkownika
fiki_miki
 
Posty: 2706
Dołączył(a): Cz, 19.06.2008 19:29
Lokalizacja: z dżungli

Postprzez sonia Śr, 27.08.2008 10:19

sera plesniowego do sosu nie?
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Erica Śr, 27.08.2008 10:21

A, to już inna historia...
Wymyśliłam ananasowe krążki cukiniowe, ale póki co jeszcze nie gotowe...
...szlifiernia magii słów i ognia.
Dzieli nas na zawsze...
EL
Avatar użytkownika
Erica
 
Posty: 484
Dołączył(a): Śr, 18.05.2005 19:04

Postprzez sonia Śr, 27.08.2008 11:18

a to 7 sobie smaku narobi... :P
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Małgosia Sz Śr, 27.08.2008 11:31

poezja widzę w kulinarnych... :P
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez Erica Śr, 27.08.2008 11:58

sera plesniowego do sosu nie?


Sońka, a to by dopiero była rozpusta...
Śmietana spokojnie zagęści.

A z serem pleśniowym to już inny makaron - ja z tej opcji "co za dużo, to niezdrowo" ;)
Avatar użytkownika
Erica
 
Posty: 484
Dołączył(a): Śr, 18.05.2005 19:04

Postprzez sonia Śr, 27.08.2008 12:17

no niezdrowo.... :?


ja daje 18% i troszke plesniowego niebieskiego..moze na jedno wyjdzie jesli chodzi o te procenty :?
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Erica Śr, 27.08.2008 13:49

To świetny myk...
W tym "niezdrowo" to ja myślałam o 30% i masie sera, który by zdominował smak, a tu taki kompromis... Wykorzystam, wykorzystam...
...szlifiernia magii słów i ognia.
Dzieli nas na zawsze...
EL
Avatar użytkownika
Erica
 
Posty: 484
Dołączył(a): Śr, 18.05.2005 19:04

Postprzez interlanka Śr, 27.08.2008 21:51

Podaje SUPER SZYBKI! przepisa na roladki z cukinii:

1 cukinia
ulubiony serek (np. czosnkowy lub ziolowy)
kilka plasterkow szynki
ser zolty
czosnek
sol
pieprz
ulubione ziola (bazylia, tymianek,itp.)

Cukinie kroimy w cienkie paski, najlepiej za pomoca obieraczki do warzyw ( patrz link nizej - tam jest to dokladnie pokazane).

Posypujemy paski sola i pieprzem.

Twarozek, badz tez serek, przekladamy do miseczki, dodajemy posiekany zabek czosnku, bazylie, troszke tymianku.

Bierzemy plaster cukinii i na calej dlugosci rozprowadzamy troche twarozku, po czym rolujemy i ukladamy na sztorc do naczynia zaroodpornego. Tak postepujemy z kazdym plastrem.

Gdy wszystkie beda juz ulozone, posypujemy calosc startym serem zoltym. Ilosc wedle upodoban :)

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( ok. 180 - 200stopni) na 5-10 minut.


Przepis oryginalny jest tu:

www.ugotuj.to/przepisy_kulinarne
10,88730,5039293,Jak_przygotowywac_cukinie_.html

Przepis z restauracji Magdy Gessler.


Zycze smacznego!
Avatar użytkownika
interlanka
 
Posty: 100
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:19

Postprzez Małgosia Sz Cz, 28.08.2008 15:37

a szynka gdzie? pomiędzy cukinią i serkiem?
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez interlanka Pt, 29.08.2008 12:00

A! Przepraszam :)

Szynke kladziemy na koncowke cukinii i rolujemy :))
Avatar użytkownika
interlanka
 
Posty: 100
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:19

Postprzez Netusia19 Pt, 29.08.2008 14:05

Fajny przepis i szybki :D
Netusia19
 
Posty: 26
Dołączył(a): Pt, 01.08.2008 02:11
Lokalizacja: Otorowo

Postprzez interlanka Pt, 29.08.2008 15:20

I na prawde bardzo dobry! Dzisiaj zrobilam kolejny raz :))
Avatar użytkownika
interlanka
 
Posty: 100
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:19

Postprzez Nostalgija Pn, 01.09.2008 16:59

smażone talarki z cukinii

Cukinia
mąka
płatki śniadaniowe kukurydzine
sezam
jajko
mleko
sól, pieprz
olej

Cukinie obieramy wycinamy pesteczki kroimy w talarki doprawiamy solą i pieprzem. Mleko jajko i mąkę mieszamy. Panierujemy najpierw w jajcu a potem w pokruszonych płatkach i sezamie. Smażymy na dużej ilości rozgrzanego oleju
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez interlanka Pn, 01.09.2008 20:00

Albo pieczona :)

Kroimy w talarki o grubosci np 0.8mm :) solimy, pieprzymy.

Wykladamy blache folia aluminiowa i na nia kladziemy talarki. Na kazdy talarek kladziemy odrobine masla. Pieczemy w piekarniku okolo 10 minut, 180 stopni. :)
Avatar użytkownika
interlanka
 
Posty: 100
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:19

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne