jadłam w Polonii
....... kawałki ( takie waskie paski o przekroju kwadratu) pasztetu zapakowne w plasterki szynki, z jednej strony pasztet wystaje, mozna przewiazac szczypiorkiem-na kokardke.
...łodeczki z lisci cykorii wypłnione pasta, np łososiowa albo dowolna co kto lubi...
tu przepis na serowo-czosnkowa:
30 dag twardego żółtego sera (mazdamer gouda edamski) starty
3 łyżki majonezu
15-20 dag łuskanych orzechów włoskich w połówkach w całosci do dekoracji lub grubo zmielone do pasty
3-4 ząbki czosnku przecisniete przez praske
poza tym
....jajka faszerowane pieczarkami przyrumienionymi z cebulka
....w stylu chłopskie jadło: kawałki chleba ( trojkaciki), najpyszniejszy orkiszowy z piekarni "U Buczka" ( Kraków ul.Rakowicka) z domowym smalcem ( słoninka, cebulka, jabłko, pieczarki, wegeta, pieprz, majeranek) i ogorkiem kiszonym ( nie konserwowym
)