PRZYSTAWKI - PRZYSSAWKI

Smacznie

PRZYSTAWKI - PRZYSSAWKI

Postprzez o Pn, 29.12.2008 18:32

Boże, jak zwykle, jak co roku, nie mogę się przygotowac wczesniej do sylwestra i na ostatnią chwilę kombinuję... szukam przepisów na szybkie przystawki, przekąski, coś co mozna postawić na stole, co zajmie pół stołu i kazdy przechodząc będzie mógł złapać... te wszystkie koreczki juz przebrzmiały, więc szukam czegos nowego... dziś wykombinowałam, że będę zapiekać oliwki w cieście francuskim, a mam jeszcze z Włoch, opakowanie mixu, chyba wszystkie rodzaje, wielkości i kształty oliwek, do tego maleńkie mini pizze z truflami (KOCHAM TRUFLE)... zastanawiam się co jeszcze... macie jakis pomysł?
Ostatnio edytowano Cz, 12.02.2009 07:19 przez o, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
o
 
Posty: 2373
Dołączył(a): N, 24.04.2005 15:00

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez Galantynka Pn, 29.12.2008 18:43

Kiedys czytałam gdzies o szaszłykach z krabów..ale nigdy nie jadłam tego...
Galantynka
 
Posty: 150
Dołączył(a): Śr, 29.10.2008 20:07

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez sonja Pn, 29.12.2008 18:51

jadłam w Polonii :)

....... kawałki ( takie waskie paski o przekroju kwadratu) pasztetu zapakowne w plasterki szynki, z jednej strony pasztet wystaje, mozna przewiazac szczypiorkiem-na kokardke.

...łodeczki z lisci cykorii wypłnione pasta, np łososiowa albo dowolna co kto lubi...
tu przepis na serowo-czosnkowa:
30 dag twardego żółtego sera (mazdamer gouda edamski) starty
3 łyżki majonezu
15-20 dag łuskanych orzechów włoskich w połówkach w całosci do dekoracji lub grubo zmielone do pasty
3-4 ząbki czosnku przecisniete przez praske

poza tym
....jajka faszerowane pieczarkami przyrumienionymi z cebulka


....w stylu chłopskie jadło: kawałki chleba ( trojkaciki), najpyszniejszy orkiszowy z piekarni "U Buczka" ( Kraków ul.Rakowicka) z domowym smalcem ( słoninka, cebulka, jabłko, pieczarki, wegeta, pieprz, majeranek) i ogorkiem kiszonym ( nie konserwowym :!: )
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez o Pn, 29.12.2008 19:12

founde zrobię jeszcze i do tego mnóstwo różnych śmieciów... oliwki marynuję... do tego bruschetty różne... pomysł z cykorią świetny :) kraba nie mam aktualnie w lodówce niestety :( i o czymś jeszcze myślałam... a i groszek ptysiowy kupiłam, nie wiem po co :? mam mięso mielone i musze z niego uciec z zamrażalnika, ale nie wiem co z niego zrobić... a w ogóle to mi sie fajnie włosy układają :D
Avatar użytkownika
o
 
Posty: 2373
Dołączył(a): N, 24.04.2005 15:00

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez sonja Pn, 29.12.2008 19:17

mozna zrobic jakis quisch lub tarte ....albo serowe slimaczki z ciasta pizzowego z nadzieniem serowo-oliwkowocebulowym plus anchois.......jak chcesz to poszukam
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez o Pn, 29.12.2008 19:20

no!
Avatar użytkownika
o
 
Posty: 2373
Dołączył(a): N, 24.04.2005 15:00

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez sonja Pn, 29.12.2008 19:30

serowe slimaczki

przygotowac ciasto na pizze : znasz? bo nie chce mi sie przepisywac

nagrzac piekarnik do 225 stopni
wysmarowac olejem dwa duze arkusze papieru do pieczenia, wyłozyc nim 2 blachy
rozgrzac oliwe i maslo na patelni ( 2 łyzki plus 2 łyzki)
podsmazyc cebule ( 1 duza biała cebula posiekana)
rozwałkowac ciasto na grubosc 1 cm
rozłozyc na ciescie cebule, 120g startego ementalera lub cheddara, 60 g pokrojonych czarnych oliwek, kilka posiekanych filecikow anchois
zroluj ciasto alby utworzyc wałeczek, potnij w plastry grubosci 1 cm
poukładaj na blasze zachowujac odstepy i piecz ok 20 min az ciasto nabierze złotobrazowego koloru
podawaj gorace lub ostudzone
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez sonja Pn, 29.12.2008 19:30

jakie masz to mieso mielone? wól czy wieprz :?:
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez o Pn, 29.12.2008 19:35

mielone świnki mam, przepis na ciasto znam
Avatar użytkownika
o
 
Posty: 2373
Dołączył(a): N, 24.04.2005 15:00

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez sonja Pn, 29.12.2008 19:40

to z miesa zrob gołąbki ..
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez o Pn, 29.12.2008 19:47

miały być szybkie przekąski hahahah
Avatar użytkownika
o
 
Posty: 2373
Dołączył(a): N, 24.04.2005 15:00

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez sonja Pn, 29.12.2008 19:49

jak zrobisz wczesniej np jutro to potem tylko chwila by podgrzac w piekarniku



z wołowiny mialabym pomysl, ale swiniak to nie wiem..
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez sonja Pn, 29.12.2008 19:52

mozesz gołabkowym farszem wypchac papryki lub pomidory, bedzie szybciej ..

a gdzie ten Sylwek? u Ciebie?
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez sonja Pn, 29.12.2008 20:31

znalazlam w necie.Faszerowane pieczarki ...i na ciepło i na zimno



Składniki -10 dużych pieczarek 1/2 kg mielonego mięsa sól,pieprz przyprawa delikat ząbek czosnku jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia

Mięso przyprawiamy solą,pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Pieczarki myjemy.Nóżki głęboko wycinamy,wnętrza kapeluszy posypujemy przyprawą delikat i wypełniamy farszem mięsnym. Faszerowane pieczarki panierujemy w jajku i bułce,smażymy na głębokim oleju z obu stron,zaczynając od strony z farszem.
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez Małgosia Sz Wt, 30.12.2008 13:49

a groszek ptysiowy do zupy serowej, hihihi w ramach przystawki.
Do wywaru (może być drobiowy) dodać kilka serków topionych śmietankowych (ilość serków w zależności od ilości wywaru), wymieszać aż się serki ładnie rozpuszczą i już. Podawać z groszkiem.
Pycha. W środku nocy jak znalazł.
Z mięsa mielonego można zrobić takie malutkie kotleciki mielone, ponadziewać na wykałaczki do tego jakiś sos chili i już.
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez anya_anya Wt, 30.12.2008 13:55

może śliwki suszone zawijane w boczku i zapiekane po prostu?
Pi
Avatar użytkownika
anya_anya
 
Posty: 2076
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 17:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez anya_anya Wt, 30.12.2008 13:55

albo morele...
Pi
Avatar użytkownika
anya_anya
 
Posty: 2076
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 17:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez MarysiaB Wt, 30.12.2008 18:05

Szybkie jajka faszerowane

Ugotowac dowolna ilosc jajek. Przekroic na pol, wyjac zoltka i rozdusic je widelcem. Do masy zoltkowej dodac pokrojony drobno szczypior i bazylie, wymieszac z majonezem. Napelnic polowki masa, na czubku polozyc kawaleczki lososia.

O, witaj i dobrej zabawy!
Avatar użytkownika
MarysiaB
 
Posty: 2848
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 09:22
Lokalizacja: Melbourne

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez o Wt, 30.12.2008 22:32

o co toto to nie!!!! supy serowej mam dośc na następne 30 lat! po tej na spotkaniu forumowym i mojej w domu obrzydzenie mam ;) za dużo!

śliwki w boczku przepyszne!!!! pieczarki i jajka zawsze!!!! dzięki!

MarysiuB, witaj również i baw się wystrzałowo... u Ciebie to chyba jakoś szybciej, tak? kiedy?
Avatar użytkownika
o
 
Posty: 2373
Dołączył(a): N, 24.04.2005 15:00

Re: PRZYSTAWKI

Postprzez MarysiaB Śr, 31.12.2008 02:13

Tak, u mnie 10 godzin wczesniej niz w Polsce. Pierwszy raz od chyba 5 lat nie bede zegnac starego roku na plazy. Ale zimne ognie oczywiscie zakupione!
Avatar użytkownika
MarysiaB
 
Posty: 2848
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 09:22
Lokalizacja: Melbourne

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne