kasja napisał(a):fiki_miki napisał(a): a tak btw, o tej porze roku polecac salatke z kapusta pekinska
a czemu nie? sorry, nie kumam czemu nie pekinka...
parck napisał(a):`
Umyć i wysuszyć sałatę lodową,
porwać na kawałki do miski i gotowe.
parck napisał(a):`
Przepis na sałatkę:
Umyć i wysuszyć sałatę lodową,
porwać na kawałki do miski i gotowe.
Dla wymagających:
Wszystko jak wyżej, dodatkowo pokropić sokiem z wyciśniętej cytryny,
kilka kropel oleju sezamowego a dla smakoszy wkroić papryczkę chili.
P.S.
Nie solimy, aby poznać prawdziwy smak natury!
`
pan marcinjusz napisał(a):Buraki w sosie jogurtowym (po marokansku)
Skladniki
• 500g ugotowanych, obranych burakow
• Sok z cytryny – 2/3y wycisniecia
• 1 lyzka stolowa oleju z oliwek
• 1 peczek pokrojonego szczypior/ku (osobiscie wole) albo natki pietruszki
• Sol I pieprz
• 1-2 zabki czosnku wycisniete na paste I wymieszane z sola
• 200g jogurtu, najlepiej kremowy (a la grecki), moze byc lekko rozrzedzony mlekiem
• Olej z oliwy
• Lyzka ziaren do smaku, prazone na grillu (dynia, slonecznik etc)
Pokroj buraki w plasterki; talarki rozloz na duzym talerzu, skrop sokiem z cytryny, oliwa posyp sola I pieprzem I szczypiorkiem
Wymieszaj posolona paste czosnkowa I jogurt; wylej ja na buraki, skropl oliwa I posyp ziarenkami do sosu; buraki mozna podawac na zimno lub cieplo (fajne z grillowana ryba lub kurczakiem) (ps - buraki przesiakaja jogurt I zabarwiaja go na buraczano)
(przepis z © The Moro Cookbook by Sam and Sam Clark, published by Ebury Press)
Smacznegissimo I pozdrawiam
marcin