Widzę, że temat "ożył" .
Dawno tu nie zaglądałam.
paulka162 , tak jak
Nostalgija napisała , wbrew pozorom dania z soi bardzo latwo przygotować
nawet osobie nie wprawionej w gotowaniu. Ja też zawsze wybieram przepisy szybkie i łatwe.
Jestem zabiegana i jak większość w tak zwanym "niedoczasie" .
Możesz na początek zacząć od np. makaronu z tofu , szybko i łatwo.
Kup gotowe tofu marynowane. Sprzedają w takich zafoliowanych kostkach / np. w Realu lub
w sklepie ze zdrową żywnością /
Wstaw makaron do ugotowania, a w miedzyczasie usmaż na oleju pokrojone
w plasterki tofu, cebulę, paprykę i pomidora. Dodaj przyprawy wg swojego smaku,
ja daję słodką paprykę, pieprz ziołowy, albo mieszankę innych.
Podsmaż i podlej niewielką ilością wody. Zrobi się taki naturalny sos.
Możesz nawet zrobić same warzywa, np gotową zamrożoną mieszankę z serii "warzywa na patelnię"
bez tofu i też dobrze się to komponuje z makaronem albo ryżem.
Są też warzywa na patelnie z dodatkiem ziemniaków więc już same w sobie stanowią gotowe
danie po usmażeniu.
Dowolnośc jest naprawdę WIELKA - namawiam do eksperymentowania !
Ale wracając do dania makaron z tofu.
Jak się makaron /czy też ryż / ugotuje, wrzucasz go na patelnię i mieszasz z tymi podsmażonymi
produktami i .... voila ... danie gotowe i smaczne.
Karolina napisała o kotletach z płatków owsianych , a ja polecam jeszcze inna wersję
wykorzystującą te płatki.
Placki owsiane Do produktów, które wymieniła Karolina, ale bez jajek bo dla weganina, dodaję
nasionka siemienia lnianego i włoszczyznę w paskach albo starty kawałek selera.
Masa musi być dość gęsta. Gdyby wyszła za rzadka to po prostu dodajemy troche mąki.
Taką masę nabieramy łyżką , formujemy na patelni placki i smażymy na gorącym oleju.
Dobrze jest je wykładać po usmażeniu na ręcznik papierowy żeby trochę odtłuścić bo
podczas smażenia sporo oleju chłoną.
Paulka możesz tez zrobić sobie błyskawiczną sałatkę na kolacje/śniadanie.
Sałatka z selera w zalewie1 puszka kukurydzy
1 słoik selera w zalewie / takie paseczki/ ja kupuję firmy ROLNIK
4 jajka na twardo
4 plastry ananasa
1-2 łyżki majonezu
pieprz ziołowy
Powyższe składniki odsączyć, jajka i ananasy pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem.
Nie należy przesadzać z majonezem bo składniki są wilgotne.
Lekka i smaczna. POLECAM !!
POWODZENIA i SMACZNEGO życzę .