Drożdżówka PRAWIE bez wyrabiania. Składniki:
2 szkl. cukru,
10 dag drożdży,
4 jajka,
2 łyżki oleju,
1 masło,
2 szklanki letniego mleka,
1 kg maki tortowej.
truskawki, śliwki ,jabłka,wiśnie zależy od sezonu
Do miski wsypać 2 szkl. cukru, na to rozkruszyć 10 dag drożdży, 4 całe jajka wybić na to wszystko tak aby żółtka były rozlane, polać 2 łyżkami oleju, na to zetrzeć masło na tarce jarzynowej, zalać wszystko letnim mlekiem i zostawić na noc.
Rano wsypać kilogram mąki i niestety
dobrze wyrobić, wyłożyć na wysmarowaną masłem brytfankę, poczekać aż wyrośnie, ułożyć obtoczone w mące ziemniaczanej truskawki i posypać kruszonką
Kruszonka:
3 łyżki masła ,
3 łyżki cukru,
3 łyżki maki
wyrobić i pokruszyć na ciasto
,piec w temp. 180 st., 55 min.