przez sonia Cz, 31.05.2007 18:41
Razowe z farszem z kaszy gryczanej:
Farsz: 250 g kaszy gryczanej ugotowanej, ½ kg pieczarek usmazonych , 20 dkg ogorkow kiszonych , natka pietruszki., wszystko pokrojone drobno, 2 cebule posiekane podsmazone na masle , sol, pieprz.
Ciasto:350 g maki razowe, 350 g pszennej, 8 całych jajek ( szok ale tak gadali!)120 g masla, sol, zmieszac, wyrabiac
Wałkowac, wykrawac kólka sklejac gotowac
Szpinakowe:
Farsz:40 dkg lisci szpinaku podsmazonych z czosnkiem, potem posiekac,1/2 kg bialego sera , sol, pieprz, galka muszkatolowa ( podobno konieczna do szpinaku, ja pierwsze slysze, ale się nie zna...być może)
Ciasto: 60 dkg maki ( ok. 50 szt pierozkow), 10 dkg masla, 1 zółtko ,12 dkg szpinaku mrozonego miazga, rozmrozonego i odcisnietego, sol, pieprz, 160 ml GORACEJ wody
Wymieszac, wyrobic rozwałkowac ukladac kulki farszu, zlozyc ciasto tak by przykryc kulki, ugniesc wkolo farszu by nie było powietrza wewnatrz i wycinac szklanka., jeszcze dodatkowo brzegi zlepic.
Gotowac