SZPARAGI PO POLSKU
Składniki:
wysoki garnek
ciepłe talerze
900 g szparagów (znaczy 2 pęczki ze sklepu)
sól
3 łyżki masła
45 g tartej bułki
3 żółtka ugotowane na twardo, posiekane
1 łyżka siekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotowujemy szparagi.
Dokładnie myjemy warzywa i odłamujemy zdrewniałe końce.
Obieramy szparagi poniżej główki i związujemy w 2-3 pęczki.
Wszystkie resztki zalewamy wrzącą, osoloną wodą do 1/3 wysokości garnka.
2. Pionowo wkładamy szparagi do wrzącej wody, przykrywamy i zmniejszamy płomień na średni.
Gotujemy 15 min lub do miękkości (nie do rozmaślenia w puree szparagowe).
Wyjmujemy z wody, osuszamy i umieszczamy na podgrzanych talerzach.
Utrzymujemy talerze w cieple.
3. Rozpuszczamy masło na małej patelni i dodajemy bułkę; podsmażamy, mieszając, aż bułka się zarumieni.
Dodajemy żółtka i natkę, mieszamy.
Wykładamy na szparagi i natychmiast podajemy.