przez teremi Cz, 21.12.2006 09:10
to przepis z kuchni lwowskiej na zająca w czarnym sosie
comber i uda, 2 dag mąki, tłuszcz, 8 dag cebuli, 10 dag selera, 10 dag pietruszki, 8 dag marchewki, 8 dag wedzonki, 15 dag cebulki (dymka lub szalotka), 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, czosnek i karmel do smaku
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na 2 godziny. Potem opruszyć mąką, zarumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu. Przygotować warzywa (umyc, obrać, pokroić), dodać do mięsa razem z drobno pokrojoną wędzonką, pod koniec duszenia. Cebulę (dymkę lub szalotkę) obraną podsmażyć.
Miękkie mięso wyjąć i pokroić na porcje, sos przetrzeć, połączyć z winem i przyprawami, dusić kilka minut, doprawić i polać przygotowane mięso. Podawać z ziemniakami lub kaszą (pęczak) oraz z zasmażanymi buraczkami.
nie wiem po co dwa razy podana jest cebula