PANNA COTTA

Smacznie

PANNA COTTA

Postprzez Krystyna Janda N, 11.05.2008 05:45

PANNA COTTA


3 łyżeczki żelatyny
1 litr dobrej i świeżej śmietany 36%
80 g cukru + laska wanilii
Śmietanę wlać do dużego garnka i zagotować, razem z laską wanilii i cukrem. Trzeba bardzo uważać by nie wykipiała. Gotować ja na małym ogniu 15 minut. Odstawić, wyjąć wanilię i ciągle mieszając dosypać żelatynę, dokładnie wymieszać – żelatyna musi się rozpuścić! Przestudzony płyn przelać do małych foremek, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podawać z sokiem albo konfiturami malinowymi.
Avatar użytkownika
Krystyna Janda
Właściciel
 
Posty: 18996
Dołączył(a): So, 14.02.2004 11:52
Lokalizacja: Milanówek

Ach ta cotta!

Postprzez Krystyna Prezes N, 11.05.2008 17:59

Pani Krystyno moja kotta (taka z wąsami) wraz z całą rodzina uwielbia tą "pannę".Od razu widać,że lubi Pani włoską kuchnię. Pozdrawiam!
Krystyna Prezes
 
Posty: 69
Dołączył(a): Wt, 24.07.2007 17:53
Lokalizacja: R

Postprzez nie ma mnie Śr, 14.05.2008 13:50

...... panna cotta ..... "odjechana" !!!!!
przeczytałam przepis, zaśliniłam się, zrobiłam (ekhm, ekhm), zjadłam, zakochałam się ......
moja wersja pierwsza była z .... żurawiną, bo nic innego nie miałam,
ale druga ze zmiksowanymi, mrożonymi malinami! .... mmmmmmniamn!
Lord, help me be the person my dog thinks I am.
Avatar użytkownika
nie ma mnie
 
Posty: 3496
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 14:31
Lokalizacja: .... nieważne

Postprzez amc Wt, 20.05.2008 13:45

no a "na mojej wsi" nie mogę znaleźć śmietanki 36% :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
wszystko jest odtłuszczone, lekkie albo 0% tłuszczu
(tak tak śmietana 0% tłuszczu :shock: :shock: :shock: :shock: )
Max 14% znalazłam . :roll:

Aro gdzie widziałaś śmietankę 36%???
(...) liczba pomysłów, które mi się lęgną w głowie, mnie samą męczy. Sama ze sobą i ze swoją wyobraźnią i swoim entuzjazmem nie mogę sobie poradzić. I co więcej, z upływem lat się to nie zmienia. Koszmar.
KJ
Avatar użytkownika
amc
 
Posty: 8537
Dołączył(a): Śr, 16.01.2008 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Ewa Maria Śr, 21.05.2008 01:01

HEAVY WHIPPING CREAM jest OK. Zwykle uzywam Horizon Organic- najbardziej przypomina dobra, polska. Natomiast, jesli nie masz polskiej zelatyny, to amerykanskiej wez troche wiecej- juz pare razy sie przejechalam. Pozdrawiam
Ewa Maria
 
Posty: 23
Dołączył(a): Wt, 07.03.2006 16:27
Lokalizacja: Chicago

Postprzez amc Śr, 21.05.2008 01:04

ok. super dzieki!
to jutro pojde do działu "organicznego" po to cudo.
to co 4 łyżki? jakaś konkretna jest 'lepsza'?
(...) liczba pomysłów, które mi się lęgną w głowie, mnie samą męczy. Sama ze sobą i ze swoją wyobraźnią i swoim entuzjazmem nie mogę sobie poradzić. I co więcej, z upływem lat się to nie zmienia. Koszmar.
KJ
Avatar użytkownika
amc
 
Posty: 8537
Dołączył(a): Śr, 16.01.2008 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez amc N, 25.05.2008 23:50

Ewo znalazłam tą heavy...
jakiejś 'organic valley'
no niech im bedzie, ciekawe gdzie mają tą swoją "organiczną" doline :lol: :?:
i zrobiłam Panne, ale z 1/2 ilości, bo mam wrażenie że to nie jest przepis na jedną osobę... a ja cóż jeśli zrobię z litra śmietanki to i tak zjem całość :oops: :oops: :oops:

A.. no i dałam cukier trzcinowy, a nie "normalny", bo tylko taki mam w domu, a oczywiście jak poszłam do skelpu to zapomniałam. Najpierw go jeszcze przetarłam przez siteczko, bo jakiś taki zbrylony był.

Dlaczego to stygnięcie trwa tak długoooooo :?: :?: :?: :?: :?: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jak kupowałam w kasie wanilię to pani w kasie mnie pyta co to jest, no to jej mówie, to ona na mnie jak na UFO patrzy, to ja jej wyjaśniam że to na panne cotte, to ona na mnie jak na UFO-UF, to jej powiedziałam, że to na taki 'Italian pudding', to się uspokoiła i do mnie :"eeeeeh Europeans" :lol: :lol: :lol:

Pani Krystyno jak przytyję to będzie Pani wina :wink:
(...) liczba pomysłów, które mi się lęgną w głowie, mnie samą męczy. Sama ze sobą i ze swoją wyobraźnią i swoim entuzjazmem nie mogę sobie poradzić. I co więcej, z upływem lat się to nie zmienia. Koszmar.
KJ
Avatar użytkownika
amc
 
Posty: 8537
Dołączył(a): Śr, 16.01.2008 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: PANNA COTTA

Postprzez Kieusa69 Wt, 04.06.2019 13:05

Idealny deser na słoneczną pogodę.

__

Palarnia Kawy Tommy Cafe
Kieusa69
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 04.06.2019 12:31

Re: PANNA COTTA

Postprzez Gil8uj3 Pn, 08.06.2020 17:26

jeden z ulubionych deserów.
-
sex historie / historie erotyczne
Gil8uj3
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 08.06.2020 17:06

Re: PANNA COTTA

Postprzez Imka Cz, 24.09.2020 14:04

Koniecznie musze spróbowac :D
Imka
 
Posty: 12
Dołączył(a): Cz, 24.09.2020 13:53

Re: PANNA COTTA

Postprzez Binm4tiu Cz, 12.11.2020 17:44

sos truskawkowy pasuje?
-
leasing auta
Binm4tiu
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz, 12.11.2020 17:07

Re: PANNA COTTA

Postprzez Goer8ut Pn, 30.11.2020 18:31

pyszna z sosem karmelowym.
-
wycieraczki systemowe
Goer8ut
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 30.11.2020 17:24

Re: PANNA COTTA

Postprzez Infk3gf Cz, 17.12.2020 21:41

swietny deser na uroczystosc.
-
https://www.51015kids.eu/home
Infk3gf
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz, 17.12.2020 21:26

Re: PANNA COTTA

Postprzez sobako Pn, 28.12.2020 12:31

muszę sprobować. akurat idę na zakupy w auchan i kupie wszystko dla tego deseru :)
sobako
 
Posty: 41
Dołączył(a): Pt, 12.06.2020 09:12

Re: PANNA COTTA

Postprzez Bing8jgq Pt, 15.01.2021 20:42

czy latwo zrobic?
-
system WMS
Bing8jgq
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt, 15.01.2021 20:00

Re: PANNA COTTA

Postprzez mandzukic1255 Wt, 14.09.2021 12:27

Bardzo ciekawy przepis, przetestowałam i nie żałuje jest to świetne doświadczenie kulinarne
-----
leasing ełk https://www.eflmazury.pl/
mandzukic1255
 
Posty: 23
Dołączył(a): Pt, 18.06.2021 10:19

Re: PANNA COTTA

Postprzez PiesWojny Śr, 22.09.2021 08:54

Bardzo fajny tekst. To jest naprawdę doskonała sprawa w moim przekonaniu!! Uwielbiam to!!
_________________________________
Tematy magisterskich prac z Pedagogiki
Avatar użytkownika
PiesWojny
 
Posty: 93
Dołączył(a): Cz, 10.06.2021 14:37



Re: PANNA COTTA

Postprzez welfareheals N, 10.03.2024 23:12

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39


Powrót do Przepisy kulinarne