Risotto malinowo - waniliowe
6 porcji:
1 l chudego mleka
1 laska wanilii, rozcieta na pól
140g ryzu na risotto
1 pasek okrojonej skórki z cytryny
3 lyzki brazowego cukru
6 lyzek platków migdalowych
200g swiezych malin
6 lyzek smietanki
Przygotowanie: 30 minut
1. wlac melko do rondla o grubym dnie i wrzucic laske wanilii.
wsypac ryz, caly czas mieszajac, doprowadzic do wrzenia na srednim ogniu, a nastapnie zmniejszyc ogien, zeby lekko tylko bulgotalo.
2. dodac skórke z cytryny i cukier. Gotowac czesto mieszajac, 15-18 minut, az ryz bedzie sie unosil w sosie i stanie sie miekki,a sos bedzie gesty i kremowy.
3. wlozyc migdaly na mala patelnie teflonowa i prazyc 4-5 min, az sie lekko przyrumienia.
4. kiedy risotto sie ugotuje, wyjac wanilie i skórke cytrynowa. Dodac polowe malin i wymieszac. Zdjac z ognia i nadal mieszac 1-2 minuty az owoce puszcza sok i zabarwia risotto na rózowo.
5. przelozyc rosotto do 6 podgrzanych miseczek i polac kazda porcje 1 lyzka smietanki. Posyoac migdalami i ulozyc na wierzchu reszte malin.
1 porcja - 320 kcal
11g bialka, 14g tluszczów (w tym 4g NKT), 38g weglowodanów, 2g blonnika
witamiany C, E, B2, B12,
Ca, Fe, Zn, Cu
Aha zamiast ryzu mozna wsadzic kwinoe (kwinoa - takie ziarno w skelpach ze zdrowa zywnoscia)
ta kwinoe nalezy 125g oplukac i dobrze osaczyc, apotem prazyc na suchej patelni 4 minuty mieszajac czesto (zrobi sie zlota i specznieje)
wsypac ja do mleka, jak zawrze gotowac 10 minut pod przykryciem, po tych 10 min dodac mielone migdaly (nie te w platkach)
i gotowac jeszcze z 20 minut az ta kwinoa wchlonie wiekszosc mleka. Mozna dodac lyzke miodu do tego gotowania.