MAZURSKA ZUPA SEROWA Z KLOPSIKAMI
Składniki:
pół kilo mielonego mięsa (drobiowe, mieszane)
duża marchewka
biała i jasnozielona część pora
25 dag pieczarek
3 serki topione kremowe (NIE TROJKACIKI tylko wieksze)
1/3 szklanki śmietany 12% UHT
2 płaskie łyżki mąki
koperek świeży albo suszony
grzanki albo groszek ptysiowy
sól, pieprz, ostra papryka
kostka rosołowa
mały listek laurowy
2 litry wody
Przepis:
Mielone mięso przyprawić, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego albo
ciut mniejsze i wrzucać na wrzątek. Pogotować chwilę, jeżeli trzeba, zebrać
szumowiny ( cudne słowo!!!) , dorzucić kostkę rosołową, liść laurowy, pokrojone pieczarki, por i marchewkę w słupki. Posolić, popieprzyć, przykryć i gotować na małym
ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać serki topione zmiksowane z niedużą ilością rosołu z zupy. Powstanie wtedy ładny jednolity krem. Wlać śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, wsypać koperek. Doprawić do smaku, można wlać odrobinę sosu sojowego albo
sypnąć przyprawy do zup. Podawać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym.
Ps ja posypałam wszystko żołtym tartym serem..........zasmażki NIET!!! :)